מה הסכנה?
מקורה של הכנימה הצהובה בארצות הברית, וניתן לזהות אותה על פי צבעה השקוף צהבהב עד ירוק בהיר. הכנימה שייכת למשפחת החרקים כאשר גודלו של חרק בוגר הוא כ-1.5 מ"מ והוא ניזון מעצי פקאן. בשל כך הוא נפוץ בעיקר בכל אזורי הגידול של הפקאן בישראל. תפוצתה של הכנימה הצהובה היא עם הרוח ובדרכי תעופה. היא חדרה לישראל כנוסעת סמויה במטען בעקבות יבוא לא חוקי של כנת פקאן נגועה מארצות הברית.
הנזקים הנגרמים
- בתחום החקלאות – מזיק זה הוא הגורם המשמעותי ביותר בחיסול ענף הפקאן בישראל. עץ נגוע מניב יבול הנמוך בעשרות אחוזים מעץ בריא, והמחלה עלולה אף לגרום לתמותת העץ. בשיאו, ענף הפקאן בישראל חלש על כ־ 20 אלף דונם, וייצר 2000 טון פרי בשנה.
- עלויות ההדברה היקרות, יחד עם הפגיעה ביבול, שחקו הכנימות את רווחיות הענף עד התמוטטותו בישראל. הכנימה גורמת לפטריות להתיישב על העלים, לחסום את אור השמש וכך לפגוע בתהליך הפוטוסינתזה. מעבר לכך, הכנימה ניזונה ממוהל העץ, ובכך מפחיתה את האנרגיה הזמינה לגידולו.
- ישראל השקיעה מיליוני שקלים בעלויות הדברה, וחוותה אבדן השקעות בענף הפקאן אשר ירדו לטימיון. יבוא צמחים ללא היתר עלול לחסל ענפי חקלאות שלמים, ולגרום נזק בלתי הפיך למגוון הביולוגי.
איך נוכל למנוע את הפגיעה?
- פיקוח קפדני על כניסת סחורות בכבודה אישית, וביצוע הסגר חקלאי.
- הסברה לציבור על נזקי יבוא לא חוקי של צמחים ובעלי חיים.