מה הסכנה מהציפור מיינה מצויה?
מיינה מצויה היא ציפור ממשפחת הזרזירים ומתאפיינת בכך שהיא ציפור קולנית בצבע כללי שחור כאשר מאחורי העין יש לה כתם צהוב. מיינה הודית ניזונה בעיקר מחרקים, זרעים ופירות. מקורה באסיה והיא פלשה גם לדרום אפריקה, צפון אמריקה, אוסטרליה, המזה"ת וישראל. היא חדרה לישראל ביבוא מכוון (בהיתר) למטרות נוי, והתפשטה בין היתר גם על ידי בריחה מכלובים בפארק ציפורים מסחרי באזור תל אביב, עקב רשלנות מחזיקי הפארק. היא מקננת על עמודי תאורה ובתחנות דלק, המשמשות "אבני קפיצה" בהתפשטותה. מיינה מצויה מתפשטת בישראל בתעופה ומשגשגת בבתי גידול מופרים ועירוניים כמו מדשאות עירוניות. תפוצתה בישראל בעיקר באזור תל אביב, חוף הכרמל, חוף הכנרת, ירושלים, ים המלח ובאר שבע.
הנזקים הנגרמים
- בתחום החקלאות – הציפור מזיקה למטעים וכרמים בגלל אכילת הפרי. נמצאו סימנים ראשונים של נזק בגידולי ענבים (נזק ישיר וכן בהעברת פטריות מזיקות בין הענבים הפגועים).
- תשתיות – היא פוגעת בתשתיות חשמל בגלל תכונתה לקנן במבנים ועמודי חשמל. פגיעה במגוון הביולוגי – המאינה דוחקת ומגרשת מינים מקומיים, כמו נקר סורי, מחורי הקינון. בנוסף היא חומסת ביצים וגוזלים של ציפורי שיר ומתחרה על מקורות מזון.
- מיינה מצויה היא נשאית פוטנציאלית של מחלת מלריית העופות( Avian malaria) , מחלה שעלולה להיות קטלנית לציפורים המקומיות.
- עד היום אין השקעה ישירה בטיפול במין הפולש, אולם כבר ניכרים נזקים גדולים שטרם הוערכו כלכלית למטעים ולכרמים. סביר שבעתיד יהיה צורך בהשקעה רבה בהדברה כדי למנוע נזק כלכלי גדול. קיים נזקים של מיליוני שקלים בעקבות פגיעה בפרי במטעים וכרמים. כמו כן, הנזק הפוטנציאלי לענבי מאכל בלבד יכול להגיע לכ-940 מיליון ש"ח בשנה (ערך הייצור בשנת 2010).
- מיינה הודית נושאת על גופה טפילים שעלולים להיות נשאים של מחלות אדם.
איך נוכל למנוע את הפגיעה של מיינה בישראל?
- איסור על יבוא לישראל – מכיוון שמדובר במין שידוע בכל העולם כפולש.
- ביצוע פעולות ביעור מהירות כבר בשלבי הפלישה הראשונים מאינה.