מה הסכנה?
נמטודת החרציות היא תולעת קטנטנה (אורכה כ- 1 מ"מ) הגורמת לנזקים משמעותיים במדינות אליהן פלשה ובישראל קיימים תנאים המתאימים לשגשוגה. היא יכולה לחדור לישראל באופן סמוי, בעיקר באמצעות מסחר בצמחים ובקרקע וניתן לזהות את נוכחותה על צמח כשנראים עליו סימני פגיעה. היא פוגעת במאות מינים וזנים של גידולים חקלאיים, כולל צמחי מאכל, תבלין ונוי, ובצמחי בר מוגנים. היא פוגעת בחקלאים, במשתלות, בגינון הציבורי והפרטי. הנזק שהיא גורמת כולל הופעת כתמים חומים/צהובים המופרדים ע”י צינורות ההובלה על העלים, וכן נבילה של העלים ופגיעה בהתפתחות הצמח כולו.
הנזקים הנגרמים:
- פוגעת בכ-200 מיני צמחים ויכולה לשרוד חודשים באדמה ללא פונדקאי. בנוסף מסוגלת להתרבות על פטריות בקרקע, כאשר אין בנמצא צמחים מתאימים.
- מאפשרת חדירה של גורמי מחלה אחרים לצמח, כמו חיידקים, ולכן נוכחותה בשטח יכולה גם להחמיר מחלות קיימות.
- היא יכולה לשרוד יותר משנה על עלים יבשים, ובחלק מהמקרים גם יותר מ-3 שנים.
איך נוכל למנוע את הפגיעה?
נכון להיום לא קיימים במדינה חקיקה, מנגנונים ותקצוב הולמים להתמודדות מהירה עם הנמטודה. קשה מאד לבערה משטח לאחר שהתבססה בו, ולכן חשוב להשקיע את מירב המאמצים במניעת הגעתה לארץ ובאיתורה המיידי למניעת התפשטותה. לציבור עשוי להיות חלק משמעותי בהפצתה ממקום למקום, למשל בעת העברת קרקע או צמחים נגועים, ולכן יש לו תפקיד משמעותי גם במניעת הפצתה. בהמשך להמלצות ה-EPPO, הנמטודה מוגדרת בישראל כנגע הסגר. צמחים מהמינים הרגישים, המיובאים לארץ ופטורים מרשיון יבוא, חייבים בתעודת בריאות, על פיה הצמחים נבדקו בתקופת הגידול ונמצאו נקיים מהנמטודה.
הפתרון היחידי לבעיה הוא קידום חקיקה מונעת!
קראו עוד על נמטודת החרציות המסוכנת וביחד נמנע את הפלישה.